Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ονοματολογία φυτών και ζώων
Γένος-είδος

Το πρώτο όνομα δείχνει το γένος και αρχίζει πάντα με κεφαλαίο γράμμα. Το δεύτερο όνομα δείχνει το είδος και γράφεται ολόκληρο με μικρά γράμματα.

Να κάποια παραδείγματα γνωστών μας ζώων και φυτών.

Ονοματολογία ζώων
Leo leo = λιοντάρι
Leo tigris = τίγρη
Felis catus = γάτα
Felis concolor = πάνθηρας
Capra aegagrus = Αιξ ο αίγαγρος
Athene noctua = Γλαυξ η Αθηνά (κουκουβάγια)
Canis familiaris = κατοικίδιος σκύλος
Canis lupus = λύκος

Ονοματολογία φυτών
Citrus sinensis = πορτοκαλιά
Citrus limon = λεμονιά
Prunus avium = κερασιά
Prunus cerasus = βυσσινιά
Populus alba = λεύκα (Λεύκη η λευκή)
Viola odorata = βιόλα η εύοσμος
Pinus nigra = μαύρη πεύκη
Pinus halepensis = χαλέπιος πεύκη (το κυριότερο ελληνικό πεύκο)
Pinus brutia = τραχεία πεύκη (της Θάσου)
Pinus pinea = πεύκη η πιτύς (κουκουναριά, Σκιάθος, Δυτική Πελοπόννησος)
Olea europaea = ελιά η ευρωπαϊκή

Ερώτηση για συζήτηση
Πώς θα δικαιολογούσες ότι ο σκύλος και ο λύκος συγγενεύουν; Βρες και άλλα ζευγάρια συγγενικών ζώων και φυτών. 

Περιμένω ηλεκτρονικά τις απαντήσεις σας. Να τις υποβάλλετε στα Σχόλια. Να γράφετε και το όνομα, το επίθετο και το τμήμα σας.

5 σχόλια:

  1. Ο σκυλος και ο λυκος θα μπορουσαμε να πουμε οτι συγγενευνουν.Αρχικα, ειναι φανερο πως και τα ζωα εχουν κοφτερους κινοδοντες, και τα περισσοτερα αγριο βλεμμα. Δυσκολα καταλαβαινεις αν ενα ζωο ειναι λυκος η σκυλος εφοσον εχουν κοινη εφανιση και αντιδρουν με τον ιδιο τροπο [επιθεση και γαβγισμα]. Και τα δυο προκειμενου να αποφυγουν τον κινδυνο επιτιθονται ειτε σε αλλο ζωο ειτε ακομη και σε ανθρωπο, καθως επισης γαβγιζουν για να ακινητοποιησουν τον "εχθρο τους". Ωστοσο το τριχωμα τους ειναι το ιδιο χοντρο και χνουδωτο για την προστασια τους απο το κρυο το χειμωνα. Αλλα ζωα που συγγενευουν μεταξυ τους, ειναι ο λαγος και το κουνελι. Και τα δυο ζωα εχουν γαμψα νυχια και τρεχουν με πολυ μεγαλη ταχυτητα. Τελος καποια αλλα ζωα που συγγενευουν ειναι ο πιθηκος με τη μαιμου και το σκουλικι με το φιδι. ΚΑΤΣΙΑΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη μπράβο για την απάντησή σου! Μήπως όμως αυτή η συγγένεια φαίνεται και στο όνομά τους; Παρατήρησε το πρώτο τους όνομα, το γένος δηλαδή στο οποίο ανήκουν...
    Καλή προετοιμασία για το διαγώνισμα της Δευτέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλες οι σημερινές ράτσες σκύλων κατάγονται από τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής, εκεί όπου πιθανώς εξημερώθηκε και η γάτα, δείχνει μεγάλη γενετική μελέτη, η οποία συμφωνεί και με τα αρχαιολογικά ευρήματα και φαίνεται να διαψεύδει τη θεωρία ότι ο σκύλος προήλθε από την Ασία ή την Ευρώπη.


    Οι περισσότερες ράτσες σκύλων απέχουν εμφανισιακά τους άγριους λύκους, στην πραγματικότητα όμως ανήκουν ακόμα και σήμερα στο ίδιο είδος, με την επιστημονική ονομασία Canis lupus.


    Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, βασίστηκε σε γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε 900 σκύλους από 85 καθαρόαιμες ράτσες και 200 άγριους λύκους από όλο τον κόσμο.


    «Τα σκυλιά φαίνεται να μοιράζονται περισσότερη γενετική ομοιότητα με τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό λύκων στον κόσμο» ανέφερε στο AFP ο Ρόμπερτ Ουέιν, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω ήδη στείλει την απάντησή μου στη σωστή θέση και δε θα σας κουράσω να την ξαναστείλω. Λάβατε όμως σωστά την ιστοσελίδα που έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες? Έχω βρει και άλλες και αν είναι να τις στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σκύλος παρουσιάζει από γενετικής άποψης πολλές ομοιότητες (κοινά γονίδια) με το λύκο. Ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του όπως η επιθετικότητα και η τάση να μάχεται μέχρι εσχάτων, τον φέρνουν κοντύτερα στους άγριους προγόνους του. Ο σκύλος είναι ένα είδος εξέλιξης, καθόσον σχετικά πρόσφατα ξεχώρισε από το λύκο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις ζευγαρώματος σκύλου με λύκο(ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ)!!! Κοινωνικοποίηση, περιβάλλον διαβίωσης και εκφραστικότητα τους ξεχωρίζουν από τους λύκους. Βέβαια οι άγριες ρίζες τους δεν έχουν εξαλειφθεί, γιαυτό και κυριαρχούν όταν τους κακοποιούμε ή τους εγκαταλείπουμε.
    Άλλα συγγενή είδη είναι: Το κογιότ με τον λύκο, το ελάφι με το ζαρκάδι, η λεοπαρδαλη με τον πάνθηρα, η τίγρης με το λιοντάρι,ο λύγκξ με τη γάτα,ο λαγός με το κουνέλι..
    ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Α1

    ΑπάντησηΔιαγραφή