Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Προετοιμασία για το διαγώνισμα Βιολογίας Α΄ Τριμήνου

Τι να προσέξουμε!

1) Να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών ονομαστικά και να περιγράφουμε περιληπτικά κάθε λειτουργία. Να μπορούμε να αντιστοιχίζουμε κάθε λειτουργία με το περιεχόμενό της (π.χ. Άσκηση 1, σελ. 20).
2) Να ταξινομούμε τα αντικείμενα σε: ζωντανούς οργανισμούς, νεκρούς οργανισμούς και άβια.
3) Γιατί το κύτταρο ονομάζεται βασική μονάδα της ζωής;
4) Σε τι διακρίνονται οι οργανισμοί ανάλογα με τον αριθμό των κυττάρων τους;
5) Να ξέρουμε να περιγράφουμε τα μέρη του κυττάρου.
6) Να γνωρίζουμε το ρόλο των οργανίδιων του κυττάρου.
7) Διαφορές ζωικού-φυτικού κυττάρου.
8) Να ξέρουμε πώς οργανώνονται οι πολυκύτταροι οργανισμοί με την ιεραρχική σειρά:
κύτταρο---ιστός---όργανο---[σύστημα οργάνων]---οργανισμός
και να μπορούμε να δίνουμε παραδείγματα από φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς ή να ταξινομούμε σε αυτή τη σειρά κύτταρα, ιστούς, όργανα, συστήματα, κ.λπ. (βλ. Άσκηση 4, σελ. 33)
9) Να καταλαβαίνουμε την εξειδίκευση των κυττάρων στους πολυκύτταρους οργανισμούς και τις συνέπειές της. Σε τι διαφέρει ένας μονοκύτταρος οργανισμός από ένα κύτταρο που ανήκει σε πολυκύτταρο οργανισμό; (σελ. 26 σχολικού)
10) Να μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες προσαρμογές οργανισμών στο περιβάλλον.
11) Να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που προσαρμόζεται είναι το είδος και όχι το άτομο.
12) Να μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες αλληλεπιδράσεις  μεταξύ διαφορετικών ειδών και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους.

Καλό διάβασμα! Μην αγχώνεστε, όλα θα είναι απλά αν διαβάσετε σωστά.

5 σχόλια:

  1. Απάντηση στην 3 ερώτηση.
    Το κύτταρο είναι η μικρότερη μονάδα ζωής που μπορεί να τρέφεται,να κινείται,να αναπαράγεται,κλπ.Δηλαδή παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ζωντανού οργανισμού.Γι' αυτό θεωρείται βασική μονάδα ζωής.
    Απάντηση στην ερώτηση 4.
    Οι οργανισμοί ανάλογα με τον αριθμό των κυττάρων τους διακρίνονται σε: μονοκύτταρους όταν έχουν μόνο ένα κύτταρο[αμοιβάδα]και σε πολυκύτταρους όταν έχουν περισσότερα από ένα κύτταρα.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνα καλωσόρισες στο blog. Είναι πολύ σωστές οι απαντήσεις που έδωσες! Θα ήθελα όμως να συζητήσουμε τις ερωτήσεις 3 και 4 που υπάρχουν στη δημοσίευση "Έμβια και άβια σ' έναν άλλον πολιτισμό". Οι ερωτήσεις αυτές υπάρχουν κάτω απ' το ποίημα του Ταγκόρ που συζητήσαμε και στην τάξη. Μπράβο και πάλι όμως για τη συμμετοχή σου! Τώρα που έμαθες το ιστολόγιο, να το επισκέπτεσαι για να βλέπεις και τα επόμενα μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!! το blog ειναι καταπληκτικο θα ηθελα πολυ να απαντησω σε μια απο της ερωτησεις σας.Θα μπαινω οποτε εχω χρονο γιατι πραγματικα ειναι πολυ ωραιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Α2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λύκοι της Μέσης Ανατολής οι πρόγονοι των σκύλων
    Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

    Γενετική έρευνα έδειξε ότι οι ρίζες του σκύλου του Μπορντό (δεξιά) και όλων των σκύλων βρίσκονται στον γκρίζο λύκο της Μέσης Ανατολής (αριστερά), ο οποίος, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξημερώθηκε από τους πρώτους αγρότες για την προστασία των καλλιεργειών τους
    Γενετική έρευνα έδειξε ότι οι ρίζες του σκύλου του Μπορντό (δεξιά) και όλων των σκύλων βρίσκονται στον γκρίζο λύκο της Μέσης Ανατολής (αριστερά), ο οποίος, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξημερώθηκε από τους πρώτους αγρότες για την προστασία των καλλιεργειών τους
    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα μεγάλης γενετικής έρευνας που έγινε για την καταγωγή των σκύλων. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία πραγματοποιώντας γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε 900 σκύλους από 85 καθαρόαιμες ράτσες και 200 άγριους λύκους από όλον τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλες οι σημερινές ράτσες σκύλων κατάγονται από τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής- περιοχή όπου εκτιμάται ότι εξημερώθηκε και η γάτα.

    Η έρευνα ανατρέπει την κρατούσα θεωρία που αναφέρει ότι ο σκύλος προήλθε από την Ανατολική Ασία ή άλλες που εκτιμούν ότι ο σκύλος εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη. Η νέα έρευνα συμφωνεί και με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν οι πρώτες αγροτικές κοινότητες πριν από περίπου 13.000

    χρόνια. Εχουν ανακαλυφθεί τάφοι εκείνης της εποχής όπου ήταν θαμμένοι άνθρωποι μαζί με τους σκύλους τους.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο λύκος εξημερώθηκε από τους πρώτους αγρότες για να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους. Αλλο ενδιαφέρον όσο και λίγο αντιφατικό εύρημα είναι ότι η ράτσα σκύλου που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τους λύκους δεν είναι κάποια ράτσα της σημερινής Μέσης Ανατολής, αλλά το γνωστό αγριόσκυλο ντίνγκο της Αυστραλίας. Το ντίνγκο πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε από ανθρώπους που ταξίδεψαν από την Ινδονησία στην Αυστραλία πριν από περίπου 5.000

    χρόνια. Εκτιμάται ότι η γενετική απομόνωση του ντίνγκο στην αυστραλιανή ήπειρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα βοήθησε να διατηρηθούν τα προγονικά χαρακτηριστικά του λύκου.

    Προσπάθεια για επισύναψη της σχετικής για τη συγγενεια λύκου- σκύλου ιστοσελίδας.


    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=321041&ct=33&dt=19/03/2010#ixzz159Au9t1J

    ΑπάντησηΔιαγραφή