Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Προετοιμασία για το διαγώνισμα Γεωγραφίας Α΄ Τριμήνου

Τι πρέπει να ξέρουμε

1) Με ποιο τρόπο προσδιορίζουμε τη γεωγραφική θέση ενός τόπου πάνω στη Γη; (γεωγραφικές συντεταγμένες, γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος).
2) Τι είναι και τι δείχνουν οι παράλληλοι και οι μεσημβρινοί (κύκλοι, ημικύκλια, γεωγραφικό πλάτος και μήκος) και τι τιμές μπορούν να πάρουν (0 έως 90 μοίρες , 0 έως 180 μοίρες).
3) Ποιος είναι ο μεγαλύτερος παράλληλος και σε τι χωρίζει τη Γη; (Ισημερινός)
4) Από πού περνάει ο πρώτος μεσημβρινός;
5) Να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πάνω στην υδρόγειο τον ισημερινό, τον πρώτο μεσημβρινό, έναν παράλληλο, έναν μεσημβρινό, το βόρειο και το νότιο, καθώς και το ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο, τον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερου, τον Βόρειο και τον Νότιο πολικό κύκλο, τον Βόρειο και τον Νότιο πόλο.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές βρίσκονται στη σελίδα 11 του σχολικού βιβλίου. Χρειάζεται επίσης να παρατηρήσετε καλά την εικόνα της υδρογείου που βρίσκεται στη σελίδα αυτή.

6) Πώς μπορούμε να καταλάβουμε σε γενικές γραμμές το κλίμα ενός τόπου, αν γνωρίζουμε το γεωγραφικό του πλάτος; Για ποιο λόγο, άλλοι τόποι θερμαίνονται περισσότερο από τον Ήλιο ενώ άλλοι λιγότερο; (σελίδα 13)
7) Τι είναι οι ωριαίες άτρακτοι; (σελίδα 14)
8) Να μπορούμε να υπολογίζουμε τι ώρα είναι σε έναν τόπο, αν γνωρίζουμε την ωριαία άτρακτο στην οποία βρίσκεται και τι ώρα είναι στον πρώτο μεσημβρινό (άσκηση).
9) Να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία ενός χάρτη (τίτλος, υπόμνημα, κλίμακα, προσανατολισμός) (σελίδα 18).
10) Να μπορούμε να λύνουμε ασκήσεις,  χρησιμοποιώντας την κλίμακα του χάρτη για να υπολογίσουμε την πραγματική απόσταση δύο σημείων (σε km) αν γνωρίζουμε την απόστασή τους στο χάρτη (σε cm) και αντίστροφα.
11) Σε ποιες γενικές κατηγορίες χωρίζουμε  τους χάρτες; (γενικούς, θεματικούς, βλέπε  σελίδα 22).

Όπως βλέπετε από τις σελίδες όπου θα βρείτε τις απαντήσεις, αυτά που έχετε να διαβάσετε και να μάθετε «απ’ έξω» είναι πολύ λίγα. Πρέπει όμως να τα καταλαβαίνετε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας σωστά.

Καλό διάβασμα για Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου